|
||||||||||||||||||||
Saltoniškių g. 29/3 SPAUSTUVĖ AB „PUNTUKAS“ |
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
|
Interviu su virėja Vilija iš valgyklos Žvėryne „PUNTUKAS“.
Kiek laiko dirbate šioje valgykloje?
Nu 15 metų.
O jūs prieš tai kur nors dirbote? Irgi virėja?
Taip, irgi virėja. Kitur dirbau, bet irgi pagrinde virėja.
Kiek laiko apskritai dirbate šioje sferoje?
Oi, jau apie 25 metai turbūt.
Kur mokėtės šio amato?
Kursus baigiau, kaip ten aksčiau būdavo.
O konkrečiau?
Mokykla buvo Žirmūnuose (Žirmūnų kulinarijos mokykla). Kas joje dabar - nežinau.
Ar mylite savo darbą?
Man patinka (juokiasi).
Už ką esate atsakinga?
Pagrinde dirbu su mėsa. Kai gauname mėsą, aš viską nuo A iki Z su ja darau.
Ar cepelinams mėsą irgi Jūs ruošiate?
Taip, rytoj gaminsime cepelinus.
O cepelinus žmonės dažnai valgo? Gal čia populiariausias patiekalas?
Pas mus cepelinai pagrinde ketvirtadieniais būna. Žmonės, kurie pagrinde mėgsta cepelinus, tai jau žino.
O kiek cepelinų pagaminate per dieną?
Kažkur tai apie 50 porcijų darydavome. Tai čia apie 100 cepelinų išeina.
O jeigu matot, kad jau baigiasi cepelinai?
Daugiau nebedarom, nes ruošiam viską iš ryto. Ir čia nėra taip, kad žmonės užsako. Žmonės ateina ir nori iš karto pavalgyt. Čia ne kaip restorane, kur ateini ir reikia palaukt.
O kada pradedate gaminti cepelinus?
Nuo pusės dešimt, kad ant pusės vienuolikos jau būtų.
O bulves rankomis skutate ar turite mašiną kokią?
Turim mašiną.
O indams plauti irgi turite indaplovę?
Turėjom, bet dabar neturim. Dabar mažiau žmonių.
O koks Jūsų valgyklos firminis patiekalas?
Na matot, kaip: stengiamės kaip geriau, bet išeina kaip išeina. Pagrinde viską darome. Pripratusi esu. Per tiek metų vistiek jau automatiškai žinai kas kur ir kaip.
O iš kur imate patiekalų receptūras?
Iš knygos. Vedėja duoda.
Ar galėsite tą knygą mums parodyti?
Čia pas vedėją reikia klausti. Nes ji duoda mum receptūra, nes vis tiek reikia žinot kiekį, kiek kas sveria, reikia tai žinot.
Ar Jūsų valgykloje laikui bėgant keičiasi patiekalai?
Šiaip keičiam. Mes paeksperimentuojam. Jei matome, kad žmonėms patinka, tai ir toliau gaminame.
O kokie eksperimentai tikrai pasiteisino?
Nu, kad kažkaip viską valgo. Nėra tokio kažko vieno.
O keičiasi žmonių skonis? Kas pasikeite per tuos 25 metus?
Kad panašiai tai negaliu pasakyt. Dabar turim daugiau ingredientų, anksčiau taip nebuvo. Anksčiau negamindavome tiek daug patiekalų su įdarais. Tik per šventes, banketus. Dabar ir padažai jau įvairiausi atsirado. Būdavo daugiau maltų patiekalų - kukuliai ir panašiai. Dabar žmonės natūralų maistą valgo, kad kuo mažiau perdirbta būtų. Dabar pas mus ir troškinys turi būti, ir kepsnys, ir maltas. Penki - septyni patiekalai per dieną. Kiekvieną dieną kažką kita darome.
O valgyklos maistas turi kokią specifiką, nes vis tiek jis paskui visą dieną yra laikomas tik šiltai.
Na kaip, mes pasidarom ir paskui tik iškepam viską ir dedam. Nieko nepaliekam antrai dienai.
O turit pastovių klientų?
Būna ateina kokie, bet šiaip pastoviai savo. Ateina čia iš bankų ir aplink čia kas eina.
Ką mėgstate labiausisiai gaminti? Ar yra toks patiekalas?
Ai man nėra skirtumo. Kažkaip pratus, žinai.
O ką namie gaminate?
Beveik tą patį ką ir valgykloje. O ką ten sugalvosi? Padažiukas nebent koks.
O gaminat ką nors netradicinio?
Tai mes ir čia gaminam kokią kinietišką vištieną. Aišku gal nėra to tokio aštrumo, kaip jie ten mėgsta.
O yra, kaip kad seniau, kad receptai turi būti patvirtinti ir yra kažkoks planas visiems vienodas?
Oi ne, dabar taip nebėra. Galim savo daryt. Svarbu tik receptūras žinot, tada jau pagal tai ir kainą paskaičiuojam. Šiaip būna, kad ir pačios receptus sugalvojam, siūlom paskui.
Ar mėgstate žiūrėti kulinarines laidas?
Taip, čia įdomu. Pamatai kažkątai naujo.
Ar žinote Oliverį?
Nu ten sunkiau biški. Ten daugiau tokių ingredientų, kokių pas mus nėra. Jeigu pas mus būtų restoranas, tai kitaip biški būtų. Žmonės ateina pagrinde čia pavalgyti ir kad greičiau būtų.
Ar gali patiekalas priklausyti nuo jūsų nuotaikos ar blogo oro?
Man atrodo, kad jei nepatinka darbas tai aišku ne taip jau. Nu kažkaip kai darai su meile, tai gerai gaunasi.
Koks svarbiausias daiktas yra Jūsų virtuvėje?
Turbūt ta plyta, kur nupirkom. Didelė. Nesudegs niekas.
Kaip manote, ką olandai valgo pietums?
... (galvoja) .. Italijoj žinau, kad ten pagrinde makaronai.... Dukros draugė ten gyvena ir sako, kad pagrinde vakare jie ten valgo.
Ar būna žmonių, kai dvi porcijas iš karto užsisako?
Ateina tokių žmonių, ateina. Ankščiau būdavo, kad žmonės pasiimdavo daug ir nesuvalgydavo. Dabar taip nėra. Paima vieną žemaitį (žemaičių blyną), jei pritrūksta, tik tada paima antrą.
O su klientais jei susitinkat sveikinatės, gal vardus žinot?
Na vardų tai nežinom, bet kadangi čia pagrinde tie patys eina, tai jei susitinkam pasisveikinam. O jei svetimi ateina tai irgi sveikinamės. Vis tiek tada ir malonesnė aplinka gaunasi.
Gal dar galite kažką papasakoti, pridurti iš valgyklos gyvenimo?
Šitoje valgykloje ankščiau vestuves darydavo. Ir mano dukros vestuvės čia buvo. Kai filmavo, tai valgykla labai gražiai atrodė. Nors dabar jau nelabai gražiai.. Bet esame pripratę...
O čia gėlių parduotuvė visada buvo?
Na kai aš atėjau tai čia kažkokia parduotuvė buvo. Parduotuvytė tokia nedidelė.
O turit kokią valgyklos viziją, svajonę... Kaip galvojat ką veiksit po 10 metų?
Na man patinka šitas darbas. Kažkaip kitur savęs neįsivaizduočiau turbūt.
Tai tokios profesijos kuo norėtumėt būt kitu turbūt nėra?
Nėra. Vis tiek čia kūrybiškas darbas. Patinka man. Nes jei jau virėjai nepatiks gamint, tai ir maistas paskui bus neskanus.
O jūs vaikų turite? Kaip derindavot darbą su šeima?
Turiu dvi dukras ir sūnų. Dukra jau viena ištekėjo. O anksčiau tai į darželius vesdavau. Dabar va tik nuo 6 dirbam, o anksčiau tai nuo 7 dirbdavom, tai į darželį nuvesdavau ir viskas.
Ar ankščiau buvo kažkokia tvarka, kurios dabar nebėra?
Žinote kaip, pagrinde virėjoms išliko ta pati tvarka: savo darbo vietą reikia susitvarkyti visada ir panašiai.
Kada prasideda Jūsų darbo diena?
Šeštą valandą. Dirbu iki dviejų. Sovietų sąjungoje dirbdavome nuo aštuonių iki keturių.
Ar valgyklos lankytojai pasikeitė laikui bėgant?
Gal daržovių daugiau pradėjo valgyti. Sveikiau biški valgo. Mėgsta cepelinus, ir kugelį, žemaičius ar dar kažką ten. Kai kas paima, pavyzdziui, natūralią mėsą - „be nieko“, kuri turi būti patiekta būtinai ant didelės lėkštės. Daugiau nieko. Ateina žmonės ir paprašo. Nes pavyzdžiui jūs valgysit kugelį su grietine, o aš su spirgučiais. Yra tokiu žmonių, kurie tiktai jautieną valgo. Jeigu jos nėra – valgo vištieną. Kiaulienos nevalgo.
O kiek žmonių dirba valgykloje?
Mes 5 moterys. Yra plovėja, yra kasininkė, kuri dar ir miltinius gamina, yra viena, kuri daro salotas, kita kepa pyragus ir bandeles.
Ar viską spėjate padaryti?
Spėjam, normaliai.
Kiek žmonių aptarnaujate per dieną?
Dabar jau mažiau. Apie 100 žmonių.
O kiek daugiausia ateidavo žmonių?
Būdavo ateidavo apie 200 žmonių. Būdavo didelė eilė. 2007 - 2008 m. dar buvo tokia eilė. Jau prieš naujus metus pradėjo mažėt žmonių. Dabar žmonės pinigų neturi.
Ar užtekdavo vietos?
Jei čia neužtekdavo eidavo į bufetą. Bet šiaip kažkaip tilpdavo.
O kaip kolektyvas? Visi čia jau seniai dirba?
Taip. Dabar labai geras kolektyvas. Jau dabar kokie 5 metai tas pats kolektyvas.
O kas priima į kolektyvą naujus žmones?
Vedėja, čia jau vedėja sprendžia. Nes pas mus jau jei kažkas išeina turi visada būt kitas žmogus.