|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pramonės pr. 4 DIRBTINIO PLUOŠTO G_KLA |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Valgyklos Vedėja Violeta
Kiek metų dirbate šioje valgykloje?
9 metus jau.
O apskritai valgyklose?
Gal ne valgyklose, o visuomeniniam maitinime dirbu jau apie 30 metų.
Kaip tuomet patekote į šią sritį?
Tai... Reiškia kaip, baigiau visuomeninį maitinimą. Buvęs... anksčiau buvo... dabar KTU, o tada buvo Sniečkaus politechnikos institutas visuomeninio maitinimo specialybė.
Kodėl būtent tą specialybę pasirinkot?
Draugės stojo ir aš stojau. Jos labai norėjo ir neįstojo, o aš įstojau. Tuomet buvo didelis labai konkursas. Net daugiau nei į mediciną.
Ką žinote apie šią valgyklą?
Kai pastatė „Dirbtinio pluošto“ gamyklą, tai čia buvo administracijos valgykla. Darbuotojų valgykla buvo ten toliau, kažkur kieme. Tų darbuotojų buvo gal kokie 7 tūkst. Kai mes atėjom buvo likę tik 2 tūkst. darbuotojų. Ši valgykla buvo uždaryta ir veikė ten tik toks bufetukas darbuotojams, o paskui mes atsidarėm čia, kadangi galvojom išplėsim tą maisto gamybą. Mes ją ir išplėtėm. Dabar ateina ir iš pašalės žmonės, ne tik darbuotojai. O dabar darbuotojų belikę kokie 700.
Tai šita valykla buvo labiau tokia valdžios?
Taip. Bet ji buvo labai apleista. Mes čia labai daug ką pasikeitėm: va linoleumą, dar ten pasigražiom kiek mums leido finansai ir jėgos. Ir viskas - va dabar dirbam. Iš pradžių buvo sunkiai, bet per porą metų savo klientūrą susiradom ir dirbam.
O klientai pas jus jau nuolatiniai?
Daugelis taip. Na aišku ten kai kurie kai kur kitur nueina. Aš, pavyzdžiui, irgi kasdien turbūt neičiau į tą pačią vietą valgyt. Bet daugumoj tie patys visi. Yra tokių, kurie 9 metus jau diena iš dienos eina.
Darbininkės čia nuolatos valgo. Anksčiau jos nešdavosi sumuštinius, bet dabar jos skaito, kad geriau paimt pusę porcijos kepsnio, pusę porcijos sriubos ir sumoka ten 2,83 lito, negu ten neštis sumuštinių ir sausus visą dieną valgyt. Tai sako dar brangiau išeina tie sumuštiniai, nes dar ir draugę pavaišint reikia. Nu vis vien šviežias šiltas maistas. Be to, prasiblaškymas nuo darbo. Ką ten darbo vietoj dar ir valgyt.
Kada ir kaip atsiranda jūsų valgyklos meniu?
Iš vakaro daugumoj. Bet mes keičiam kasdien tą meniu. Ir stengiamės, kad būtų jautiena, vištiena, kiauliena, daržovinis patiekalas būtinai, troškintas būtinai, iš varškės kažkas, iš bulvių. Ir taip kasdien keičiam. Na ir daug priklauso nuo to, ką turim kitai dienai produktų. Va pavyzdžiui dabar jau yra sustatytas rytojui meniu ir virėjos jau gali ruoštis rytojui kas joms reikia.
O būna, kad patys klientai sūlo patiekalus?
Būna, kad jie pasiilgstra kokio patiekalo. Mes gal praleidžiam, o jie primena, kad jau seniai kažko nebuvo, tai tada įtraukiam.
Eksperimentuojat savo virtuvėj?
Taip taip. Labai dažnai. Turim daug savo receptų. Idėjų tai iš literatūros, žurnalus sklaidau, pačiai kas nors į galvą šauna. Stengiamės atnaujinti asortimentą, nes nusibosta.
Pati namuose gaminate? Ką dažniausiai?
Gaminu, beabejo. Namuose, gal net panašus į valgyklos maistą išeina. Tik va mano vaikai nemėgsta maltos mėsos, kažkaip retai todėl darau balandėlius ar kažką ten.
Turit savo firminį patiekalą?
Nu pastaruoju metu vištienos filė su špinatais, nes labai jau skanus. Mes čia ir salėj gaminamės. Čia jau pačios šitą išradom. Su špinatų arba sūrio padažu mes darom.
Turit savo mėgstamiausią patiekalą?
Labai mėgstu cukinijas. Labai stengiuosi aš ją vis kur nors ir naudot. Va ir šiandien yra cukinija įdaryta faršu. Cukiniją darom užkeptą, darom troškinį su cukinija ir taip toliau. Man kažkaip patinka, aš ją visur dedu. O šiaip aš viską mėgstu. Tokio kaip labai mėgstamo tai ir neturiu.
Kaip manot, valgyklos maistas sveikas ar nelabai?
Nu kaip pasakyt. Matot, pas mus jis yra sveikas vien dėl to, kad mes nenaudojam jokių konservantų, jokių šitų papildų, aliejų irgi naudojam nemodifikuotą. Aliejų keičiam kasdien ir panaudoto niekada nenaudojam. Jau ir klientai sako, kad pavalgom kur kitur, jau skrandį skaudą. Gal aliejus senas, gal dar kažkas. Aš visąlaik sakau: „Gaminkit taip, kaip savo vryui gaminat“. Auklėju taip tas savo virėjas.
Žalumynus pati auginu. Ten krapus kokius. Pas mus visąlaik daug visokių žalumynų. Salotas irgi auginu. Pavyzdžiui, dabar nusipirkom šviežias morkas tarkavimui. Pas tokią ūkininkę nuolatos perkam, nes žinau, kad pas ją yra geros morkos. Uogas žiemai irgi savas užsišaldom, todėl jau uogienių niekada jokių neperkam. Visada būna savo kažkas.
Ką veikiat laisvalaikiu?
Gaila, kad pati bute gyvenu, nes man rankas į žemę įkišt reikia, taip sakant. Šiaip skaityt labai mėgstu, kryžiažodžius spręst. Mano mėgstamiausia knyga yra „Alchemikas“.
Grįžkim prie jūsų klientų. Kaip manote, kodėl renkasi jūsų valgyklą?
Turbūt dėl kainų, asortimento ir maisto šviežumo.
O ar krizė palietė valgyklą?
Mus labai palietė, kadangi „Dirbtinis pluoštas“ dirba dabar tik 4 dienas per savaitę. Penktadieniais čia būna tuščia. Nuo liepos fabrikas dviem mėnesiams stoja, tada tikrai bus labai jau sunku. Nu ir iš aplinkinių žmonių čia nemažai atleido. Būna pasigendam žmonių, tai sužinom, kad vienur ar kitur atleido. Žmonės irgi jau kaip savi: ateina pasisako.
Kaip manot, Lietuvoj dar daug valgyklų likę, ar jos populiarios?
Kaune tai tikri daug yra. Visuose pramonės rajonuose, mokyklose. Pagal mane Kaune tikrai pakankamai yra.
Sako, kad žmonės dabar labai tunka ir pan. Kaip manote, kokias klaidas dažniausiai žmonės daro maitindamiesi?
Aš tai skaitu, kad... Nežinau, gal per daug riebalų valgo ir kiek aš žinau pagal save labai daug tukimo duoda valgymas be rėžimo. Jau čia tikrai yra garantija.
O iš savo dartbo, gal kokią juokingą istoriją turit?
Na būna visko. Dažnai patieklas koks juoką sukelia. Turim mes kepsnį „Lokys“ ir būna netikras zuikis. Tada jau būna visą dieną juoko eilėje. Žmonės ir meškų tada prašo ir zuikio ausų. Visa diena būna su juoku.
Kaip galvojat, ką pietums valgo olandai?
Aš galvoju, kad salotas valgo, kažką tokio lengvo, o jau vakare pavalgo mėsos, man taip atrodo. Gal sriubos, gal salotų, o vakare jau rimčiau.