|
||||||||||||||||||||||||||||
Gedimino g. 42 VILNIAUS MUZIKOS AKADEMIJA |
||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||
|
Virėja
Kaip manote, be ko visgi negalima gaminti maisto?
Manau plyta gal.
O talentas koks nors įgimtas?
Talentas... nepasakyčiau. Yra tos technikos ira galima visko išmokti.
O kaip manote, visos virėjos vienodai gamina? Vienodai cepelinus padarytų?
Jeigu eina pagal vienodą receptą - tai taip. Gal tik pagal praktiką kas nors yra kaip nors pakeitęs.
Kokio pas jus patiekalo lieka dažniausiai?
Na tokių nevalgomų gal nėra. Nes jei matai, kad pirmą, antrą kartą nevalgo tai paprasčiausiai nustoji gamint. Suprantat kaip, liaudis yra beveik ta pati, gal tik kartais kur prapuola kitur pavalgo ir grįžta. Tai ar tu paskaninsi tą patiekalą, ar ką, vis tiek jo nepirks.
O jūs pati su maistu mėgstate eksperimentuoti?
Nelabai. Galim mėgstam pabandyt, bet žmogui nepatinka, kai tu jam tai perši. Iš esmės aš pamėginu naujai kažką, bet nevadinu tai eksperimentais: ar tai vištą su abrikosais kokiais padarom saldesnę ar kažką.
O galima sakyt, kad virėjos darbas kūrybiškas?
Tai aišku. Tik čia valgykloj gal ramiai mes kuriam.
Kaip jūs gaminate?
Kiekvienas patiekalas turi savo kalkuliaciją. Jei gaminam 10 porcijų, daugini iš 10 ir matai kiek reikia ko įdėti. Kiekvienas patiekalas yra sveriamas, bet tu žmogui neįrodysi. Nesupranta žmonės, kad yra kalkuliacijos, kad yra sveriama. Visi patiekalai yra vienodi.
Kaip manot, kas yra svarbu jūsų profesijoj?
Manau kaip ir kiekvienoj profesijoj: sąžiningumas, darbštumas. Jei jau atsistoji prie kasos tai ir bendrauti su žmonėm reikia.
Kiek žmonių maždaug ateina per dieną?
Šito niekad nežinau. Niekad neskaičiuoju. Kiekvieną dieną yra labai įvairiai.
O būna pas jus tarkim tokios dienos kaip cepelinų diena?
Būna, būna. Šiandien daleiskim yra Kijevo kotleto diena. Iš tų patiekalų, kurie yra populiarūs: cepelinai - pas mus jie yra antradieniais. Jau tada aplinkiniai maždaug žino. Būna cepelinai virtų bulvių su mėsa, varške ar grybais jau penktadienį. Kijevo kotletas populiarus, tai būna trečiadieniais. Balandėliai būna ketvirtadieniais. O visi kiti patiekalai, ten karbonadai, maltiniai kiekvieną dieną būna skirtingi. Žiūrim pagal kokias mėsas atveža, darom, kad nesikartotų į savaitę du kartus.
Kiek porcijų cepelinų padarote?
Čia irgi žiūrim, kaip yra liaudies. Ar prieš algas ar kaip. Dabar pavyzdžiui žmonių sumažėjo. Dabar darom daugiau pigesnių, mažiau ten jautiena. Va ir rytoj darysim mažiau patiekalų, kadangi penktadienis.
Jus liečia krizė?
Visus ji liečia. Nes žmonėm ir algų dabar gal nebemoka. Mes kainas žiūrim ką galima, tai piginam. Bet žiūrim, kad neitume į minusą iš to mažinimo. Mokesčiai padidėjo, algas reikia išmokėti.