|
||||||||||||||||||||||||
Saltoniškių g. 58 SOC. TYRIMŲ INST. KULTŪROS, FILOSOFIJOS IR MENO INST. |
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
|
Elvyra, valgyklos vadovė
Kiek metų dirbate šioje valgykloje?
Šitoj vietoj? Trys metai.
Kiek laiko apskritai dirbate šioje sferoje?
Dirbu nuo 1981m.
Ar Jūs esate šios valgyklos vadovė?
Taip.
O kokia čia jūsų atsakomybė?
Viskas į mano atsakomybę įeina. Aš esu kaip akcininkė, kaip direktorė. Prižiūriu darbą, organizuoju žmones ir maitinimą. Visas darbas.
Kiek žmonių dirba šioje valgykloje?
Dirba čia 9 žmonės: Trys virėjai, pagalbinė, valytoja, buhalterė ir aš.
Kiek žmonių apsilanko į dieną Jūsų valgykloje?
Įvairiai: šimtas, šimtas dvidešimt, būdavo ateidavo per dieną iki šimto penkiasdešimt. Žmonių ateina ne tik iš instituto, bet ir iš aplinkinių ofisų, ir žvėryno gyventojai.
Patiekalus gaminate vienai dienai?
Taip, vienai dienai. Kadangi pas mus praeina daug žmonių, tai mes jau maždaug orientuojamės, kiek maždaug reikia gaminti, taip pas mus jau beveik nieko ir nelieka kitai dienai.
Gal galite papasakoti apie valgyklos istoriją? Gal žinote kažką?
Ne mes nežinom. Mes čia atėjom ir viskas buvo įrengta. Kažkada seniau šiame pastate buvo partinė mokykla. Sovietiniais laikais. Tada ir pastatas čia buo daug gražesnis ir lempos tokios gražios. Tada buvo labai didelė apyvarta, nes daug kas čia atvažiuodavo tobulintis ir valgydavo šioje valgykloje.
Koks patiekalas pasibaigia greičiausiai?
Kaip visada: balandėliai, cepelinai. Yra einamiausi ir iš pigesnių. Pastaruoju metu visi valgo daugiausia po pusę porcijos. Ateina būna ten kokia troškinta kiauliena ar jautiena ir jie va ima pusę porcijos. Ir sriubos - tik pusę porcijos. Tiesiog neturi pinigų. Ankščiau mažiau buvo tokių dalykų. Mes negalime to uždrausti, nes toks laikotarpis atėjo. Žmonės renkasi tokias vietas, kur gali pigiau pavalgyti.
Kaip sudarinėjate meniu?
Kiekvieną dieną meniu mes keičiam. Ateinam ryte, ar iš vakaro ten jau apsvarstom ką mes gaminsim. Stengiamės keist kiekvieną dieną, nes pagrinde čia ateina žmonės tie patys. Tik jei būna kažkoks seminaras ar dar kažką, tai jau būna nauji. Jeigu pagamini kažką naujo, tai automatiškai žmogus daugiau perka. Jei gamini tą patį ir tą patį, tai mažiau perka. Anksčiau čia irgi būdavo sudarytas meniu savaitei ir gamindavo ketvirtadienį tą, penktadienį tą. Bet mes taip ne.
Ar pažįstate savo klientus?
Vardas nepažįstam, bet vistiek ateina čia jau kaip į namus, jie mums jau kaip draugai ar pažįstami.
Kas svarbiausia Jūsų virtuvėje?
Svarbiausia, kad būtų gražu, skanu, kad būtų žmonės patenkinti, kad greitai galėtų pavalgyti, kad nereikėtų laukti, kadangi kiekvienas ateina ir nori, kad jam būtų greitai. Ir kad karštas maistas būtų.
Gal stengiatės gaminti kuo ekologiškiau?
Šiuo momentu tai sunku kažką eksperimentuot. Nes žmonės stengiasi kuo pigiau pavalgyti, gali tik sriubos suvalgyt. Viską pagal finansus, kad kuo pigiau būtų..
Koks Jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Sumuštiniai. Galėčiau nieko negaminti, o tik sumuštinius valgyti.
Namuose taip pat pati gamintate?
Taip. Mano šeima nori, kad būtų pagaminta mano rankomis. Nori, kad būtų maistas namie pagamintas.
Ką darytumėte jeigu nedirbtumėte virėja?
Man patiktų kažkoks darbo organizavimas, ar kelionės, ar dar kažkastai - renginių gal organizavimas. Norėtųsi kažkur važiuoti, kažką organizuoti, kažką daryt, sėdėti vietoj nesinorėtų. Man turi būti pokyčiai, kažkas keistis, neįmanoma sėdėti. Esu dvynys, tai visuomet kažkas naujo turi būti.
Gal dar galite pridurti kažkokių įdomių istorijų iš valgyklos gyvenimo?
Pradėjau savo darbą nuo plovėjos ir taip po truputį: plovėja, virėja, tada konditerė, tada barmenė - visą tai praėjau pati. Nes kai baigiau vidurinę, tai įstojau į prekybos technikumą ir pradėjau dirbti. Taip ir prasidėjo mano darbas. Dirbau mokyklos valgykloje, 21-oje vidurinėje. Paskui aš dirbau Pylimo gatvėje, ten kepėme viščiukus.
Ar žinote tokį virėją Jamie Oliver? Gal gaminate pagal jį?
Dar kol kas ne. Mes gal senesni tokie esam. Pas mus yra greito maitinimo vieta. Nėra laiko tokiais dalykais užsiiminėti. Bet gražiai parodo, kaip jis gamina. Lauke tik pjausto. Žalumynų atsineša.
Ar dar kažką norėtumėte kažką pridurti?
Ankčiau dirbdavome tokiame ceche, iš kurio tiekdavo maistą vienam prekybos centrui, gaminom kulinariją visai Lietuvai. Kai atėjom čia dirbti, tai jau visai kitaip, nes kiekiai daug mažesni. Dirbdavom naktimis, pamainom. Maišydavome tonomis salotas. Tie katilai didžiausi. Maišydavome su rankomis, nes jei maišysi su mašina, susitrins.