|
||||||||||||||||||||||
Tauro g. 20/7 GELEŽINKELININKŲ M-KLA |
||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
|
Virėja
Kiek metų dirbate virėja?
Dirbu 31 metai. Jau dirbu kiek vėliau nei nuo atidarymo. Ankščiau čia buvo technikumas, tai aš atėjau va jau nuo 1970 metų čia.
Kas pasikeitė per tiek?
Kolektyvas pasikeitė, tik vedėja ta pati. O komanda tai 10 metų dirba.
O klientai kaip pasikeitė?
Dabar daug vyresni vyrai mokosi, o anksčiau jaunesni.
Patiekalai pasikeitė?
Na visąlaik gaminame guliašą, čenakus, šiupininę sriubą. Šiandien va turėsim perlinių kruopų sriubą.
Ką gaminate kasdien?
Na kaip Kijevo kotletas yra tokia Baltika, tik kad malta mėsa.
O koks jūsų firminis patiekalas?
Vištienos maltinukas, manau. Paprastas toks, bet geras iš senų knygų.
O patiekalą bloga nuotaika gali įtakoti?
Na tokioj sferoj dirbam, tai ne mums spręsti. Aišku būna, kad nenuotaikoj, bet klientai patenkinti.
O receptus mintinai žinote?
Aš jau kartais net kotletų svorį žinau nesvėrusi. Per tiek laiko jau tikrai atsimenam viską. Na jau profesionalumas toks yra. 40 metų. Jezus marija.
Eksperimentuot virtuvėj mėgstat?
Kad nelabai eksperimentuojam. Iš ryto ateini, laiko nėra, reikia paruošti laiku. Sąlygų turim, bet klientai- nieks neėmė. Per brangu. Pavyzdžiui, toks kotletas „Vaidilutė" yra - ten yra krūtinėlė eina - čia jau brangus dalykas, paskui džiūvėsėliai tokie papjaustyti kubeliais, paskui kiaušiniai, ten visko įdėta viduj dar, tai jis kainuotų devyni litai - tai čia jau kavinė. Čia jau brangu. Žmonės ateina dėl pigumo pavalgyt. Dabar tokie laikai. Pigiausia pas mus pieniškos sriubos.
O namie pati gaminate?
Būna ateina pirmadienį ir sako, kad ką nors savaitgalį išgirdo ir "davai mergyčkos pabandom, paskanaujam". Nu ir tada mes visos darom: kam patinka, kam ne.
O ragaujate kinų maistą, kebabus ir pan.?
Aš neragavau ir nenoriu. Man cepelinai skaniausi iki šiol.
Koks jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Čia jau reikia pagalvoti. Aš tai tokia kai daug kas skanu, tai neišrinkčiau.
Kaip galvojate, ką valgo olandai?
Oi pas mus tik lenkų ir vokiečių daug buvo. Na manau sūrio valgo. Pagrindinis patiekalas- sūris.
Mylit savo darbą?
Aišku mylim, jau tiek metų dirbam.
O kuo norėtumėt būti jei ne virėja?
Aš norėjau būti chirurge. Buvo, kad baigi mokyklą ir paskirdavo, tai po 8 klasių aš nelabai kažką rinktis galėjau. Man siūlė siuvėja ir virėja. O aš nuėjau į siuvėjas. O valgykloje tik vėliau atsidūriau. Dirbau Vilniaus modelių namuose siuvėja, kooperatyvuose. Kai viską išpardavė, mes išsilakstėm, o virėjos darbo tai jau atėjusi į valgyklą išmokau.
Kuo skiriasi sovietiniai laikai ir dabar?
Ir ten buvo pliusų, ir čia yra pliusų. Anksčiau buvo daugiau galimybių visiems žmonėms. O dabar galimybes turi tik tie, kas turi pinigų. Va mano dukra gerai, kad mokėsi tai nemokamai ir dar stipendiją gavo. Nes dabar pabrango mokslas ir pas mus čia sumažės moksleivių, tai ir mums bus sunkiau.
Kiek metų dirbat?
Nuo 1959 metų. Jau 50 metų.
O būtent čia?
Taip, dar nuo technikumo laikų. Toj pačioj vietoj 40 metų.
Kiek pas jus žmonių?
Dvi virėjos, indų plovėja, valytoja ir virtuvės darbininkė.
O čia nuo įkūrimo kaip pasikeitė kažkas?
Oi, čia viskas labai sena. Interjeras pasikeitė, dabar va šitas tai prieš tris metus padarytas. Buvo čia kaip rūsys, tai va sutvarkėm. O žmonės tai nepasikeitė labai, nes senas kolektyvas čia mes. Yra čia kas ir po 20 metų dirba. Užtat, kad nėra kur išeiti.
Kada jūsų darbo diena prasideda?
8 val. Viena virėja ateina 7 val., viską užkaičia ir tada jau kiti ateina. Ankstyviausia ta, kuri gamina šaltus patiekalus.
Kada nusprendžiat meniu?
Iš vakaro. Iš ryto tikrai negalima spręsti. Jau prieš išeinant meniu turim, kad žinotum, kaip laiką planuot. Meniu kartojam kas antrą dieną. Aišku patiekalai skirtingi ir vis kitaip gaminam.
O yra kas nepasikeitė per 50 metų?
Na turbūt kad ne, vis tiek kažkas lieka, kažkas ne. Va cepelinų ir su varške atsirado.
O kokie dabar jaučiasi pasikeitimai žmonių atžvilgiu?
Ateina dabar mažiau žmonių. Todėl mažiau visko gaminam. Visi studentai žino, tai nesireklamuojam ir akcijų nedarom.
O kaip maistas pas jus?
Maistas pas mus geras, iš šviežių produktų.
O koks jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Žemaičių blynai. Tikrai lietuviškas patiekalas.
O namie gaminat?
Aišku gaminu. Labai mėgstu namie puošti patiekalus. Anksčiau važinėdavu į meistrų vasaras Rygoje. Buvau ir apdovanojimą gavosi. Iš tikro sudėtinga puošniai padaryti kažką. Čia irgi papuošiam šaltus patiekalus.
O per televiziją laidas kulinarijos žiūrit?
Nieko jie ten ypatingo nedaro. Tik atrodo taip. Man nėr kas ten žiūrėt. Ir nepadarysi čia pas mus dar visko.
O buvo kokių nuotykių valgykloj ko niekad nepamiršit?
Pas mus vienas mokinys 20 kompotų išgėrė. Turbūt susilažinęs buvo. O šiaip tokių įdomių įvykių nelabai nutinka.
O pas jus turbūt daugiau vaikinai valgo?
Ne, yra ir merginų ateina. Bet vyrai būna po dvi ar net tris porcijas cepelinų suvalgo. Bet mes čia jau pripratę. Dabar studentai pinigų neturi tai tik sriubą paima ir garnyrą (bulvės su kopūstais). Išeina čia apie du 2 litus.
O banketus darot?
Ne, negalime, nes čia mokyklai priklauso ir mes negalime tokia veikla užsiimti.
Bet pas jus pigu tikrai...
Na turim taikytis prie studentų. Pinigus gaunam iš ministerijos, kaip ir visa mokykla tai derinam.
O kokia visgi buvo čia pradžia?
Na aš baigiau technikumą, atėjau čia dirbt, buvau virėja, bet paskui mano šefas išėjo į pensiją ir aš tapau vedėja.
Ką veikiat laisvalaikiu?
Na darbo daug, tai mažai jo lieka. Einu į teatrą. Gal mažiau tik dabar einu. Ankčiau i koncertus eidavau. Turiu sodą su labai daug gelių. Labai mėgstu geles. Sodetai ten ir pomidorą, ir salotą kokią užauginu.
O kaip jūs manot, kokie buvo pliusai ir minusai Sovietų sąjungoj?
Na dabar tai mūsų valgyklai labai blogai. Va ir mano anūkai išvažiavo į Angliją dirbti, nes neranda darbo. Va žmonės į Lenkiją važiuoja pigesnio maisto pirkt.
O ką norėtumėt pakeisti, jei būtumėt politike?
Na turbūt reiktų galvoti apie paprastą žmogų, darbo vietas kad kurtų. Nes išvažiuoja dabar geri žmonės, nes niekam čia nereikia. Nes mes čia dirbam už minimumą.
O norėtumėt turėti savo įmonę?
Turbūt ne. Nes čia ir patalpos didelės, mums daug nuomos reiktų mokėti, per daug rūpesčių.